Historielagets billedgruppe

    Historielagets billedgruppe har vært i sving i mange år, like siden 1987, og har samlet bilder, katalogisert dem, skrevet tekster og har fått utgitt noen av de beste bildene i bokform.

Vi kjenner resultatet i form av :
  Bilder fra Orkdal        
                                          Orkdal Historielag,   Bokkomiteen   1968 - 1993 - 25 år
  Fra forsida på Bind 1 av serien, se forordet og innholdsfortegnelsen her :

Bilder fra Orkdal II                                                  Orkdal Historielag,   Bokkomiteen  1995 
Fra forsida på Bind 2 av serien, se forordet og innholdsfortegnelsen her
                  
Bilder fra Orkdal III                                                  Orkdal Historielag,   Bokkomiteen  1997 
Fra forsida på Bind 3 av serien, se forordet og innholdsfortegnelsen her

 

    Det finnes enda noen eksemplarer igjen av disse bøkene, bokhandelen på OTI fører dem, og de kan skaffes direkte via Historielaget på Fannrem. 

    Bind 1 har vært utsolgt, men ble trykket opp igjen, akkurat nå er det antakelig bind 2 som er i ferd med å selges ut. Forhåpentligvis vil det bli anledning til å trykke nye opplag, disse 3 bøkene er populære gaver, både for bedrifter og privatpersoner. 

    Erfaringene fra "Utvandringen fra Orkdal....." med tospråklig versjon og salg til våre landsmenn i utlendighet, kunne kanskje være en god ide i det nye tusenåret?

    Bokkomiteens sammensetning har variert noe opp gjennom årene, som naturlig kan være, og etter hvert har ny teknikk og teknologi blitt tatt i bruk.

    Komiteens store betydning for dalens kulturliv fikk sin anerkjennelse ved at 

Arnfinn Sæthre,

som har lagt ned et voldsomt fysisk arbeid med avfotografering og kopiering av bilder, gjennom mange, mange år, fikk Orkdal Kommunes kulturpris for året 1999.

 

Hoveddrivkraften i Bokkomiteen har hele tiden vært Per Johan Solheim.

      

    Per Johan Solheim har vært en inspirator og organisator i arbeidet med å få samlet inn bilder, har funnet folk som er villige til å hjelpe til, både med å identifisere personer og steder, og til å delta i utforming av bøkene og med å skrive tekst.


    Per Johan har deltatt med iver og lyst i alle sider av arbeidet, med unntak av den store og voldsomme arbeidsoppgave i mørkerommet, som overnevnte Arnfinn Sæthre har stått for.

    Disse to karene har i fellesskap dratt lasset, og denne store kulturjobben har skaffet Historielaget store og velkomne inntekter, noe som i sin tur har gitt laget en økonomisk frihet til investeringer og drift.

    Arbeidet med billedarkivet har vært omfattende, og en lang rekke hjelpsommesjeler tok del, både med å skaffe bilder, sette navn og sted på bildene og arkivere og holde oversikt over det hele.


    Bokprosjektet har finansiert datautstyr, noe som la grunnlaget for overgang og ekspansjon inn i et nytt tusenår, og også finansiert et nødvendig alarmanlegg, som sikret verdier for laget i en tid med økende kriminalitet, og hvor laget oppbevarte verdifulle samlinger og skrifter midt i et noe belastet strøk på Øra......

    Bokkomiteen har senere gitt bidrag til andre viktige prosjekter innen dalens kulturliv:

    Til Tusenårsfeiringen i år 2000 kom boka "Utvandringen fra Orkdal til Amerika - Emigration from Orkdal to Amerika",
<bilde>
redigert av Olav Sjømæling, som fikk anledning til å nyte godt av Historielagets rikholdige og velorganiserte billedarkiv.

    Til Orkanger Idrettsalg's hundreårsjubileum i 2001 kom et bokverk som også fikk nyte godt av billedarkivet, skrevet av Olav Gravråk.
<bilde>

    Både Solheim og Sæthre bidro på sin måte til begge disse prosjektene, ved å åpne billedarkivet, og ved å levere spesialversjoner av enkelte bilder, forstørret ut fra enkelte av bildene i samlingen, med stoff av interesse.

    Foran overgangen til et nytt årtusen, det sagnomsuste Millennium-prosjektet, som var et landsomfattende opplegg, fikk en flere arrangementer i dalføret.

Som selve Tusenårsstedet ble utpekt området ved Jernbanestasjonen på Fannrem. På Orkanger fikk man et ukelangt arrangement, Orkanger 2000, som ble knyttet sammen med tusenårsfeiringen. 

Dette arrangementet ble så vellykket at det har fortsatt, i regi av Orkanger Aktivum. Billedarkivet har levert et stort billed-materiale til alle disse aktivitetene.

    Ved inngangen til året 2003 starter man opp med et nytt prosjekt: Arbeidsgruppe Orkangerhistorien.

    Her er hensikten å gi en oppdatert og moderne oversikt over tettstedet Orkangers spesielle historie, illustrert med bilder, og krydret med historier, historikk, og stedets utvikling opp gjennom årene. Til dette arbeidet er det allerede vervet flere interesserte, men det er fremdeles både plass til og arbeidsoppgaver til mange, mange andre.....